Megvalósíthatósági tanulmány

Megvalósíthatósági tanulmány

Turisztikai, ingatlanbefektetői és szolgáltatói tanulmányok elkészítését vállaljuk.

 

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének célja, hogy megfelelő információt nyújtson a döntéshozók számára a javasolt projekt finanszírozásáról, elfogadásáról, módosításáról, illetve elvetéséről. A megvalósíthatósági tanulmány feladata a kiválasztott projekt megalapozottságának és életképességének vizsgálata. A tanulmány eredménye a javasolt projekt megvalósíthatóságának és fenntarthatóságának értékelése.

 

A megvalósíthatósági tanulmány a különböző projektváltozatok közötti választáshoz szánt döntéstámogató eszköz, amely a megvalósíthatóság komplex feltételeit és alternatíváit, továbbá a megvalósítás várható eredményeit elemzi részletesen projekt változatonként.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során két vagy több, az eredeti cél megvalósítását szolgáló projektváltozat meghatározása és összehasonlítása történik meg.

 

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése az alábbi lépéseket foglalhatja magában:

 

1. lépés: A projektötletek kidolgozása

2. lépés: A jelenlegi helyzet vizsgálata

3. lépés: A szükséglet vizsgálata, amelyre a projekt reagál

4. lépés: Alternatív megoldások elemzése

5. lépés: A projekt megvalósításának elemzése

6. lépés: Pénzügyi elemzés

7. lépés: Környezeti, környezetvédelmi hatások elemzése

8. lépés: Gazdasági-társadalmi hatások elemzése

9. lépés: A projekt megvalósíthatóságának és fenntarthatóságának értékelése

Közben folyamatos konzultáció szükséges az érintett partnerekkel.

A megvalósíthatósági tanulmány egy vállalkozás vagy projekt elindítása előtt készített tanulmány, ami objektív és racionális módon feltárja a projekt erősségeit és gyengeségeit, az üzleti, természetes) környezet jelentette lehetőségeket és veszélyeket, a végrehajtáshoz szükséges erőforrásokat, és végső soron a siker esélyeit. A megvalósíthatóság eldöntésének két fő kritériuma a felmerülő költség és az elérendő érték. Így tehát egy jól megírt megvalósíthatósági tanulmány felvázolja az üzleti lehetőség vagy projekt történeti hátterét, leírja a terméket vagy szolgáltatást, tartalmaz számviteli kimutatásokat, az üzleti tevékenység és menedzsment részleteit, piackutatást, irányelveket, pénzügyi adatokat, beszámol a jogi követelményektől és az adóügyi kötelezettségekről is. Általában a műszaki fejlesztéseket és a projektek megvalósítását megvalósíthatósági tanulmány alapozza meg.

Ide kattintva egy e-mailben küldheti el kérdéseit.

A megvalósíthatósági tanulmány legfőbb szerepe a döntés-előkészítésben van. Készülhet egy vállalkozási- vagy projektötlet több változatára is. Felbontható résztanulmányokra, melyek közül nem feltétlen kell minden esetben az összeset elkészíteni, létezhet például:

 

Technikai megvalósíthatósági tanulmány

Környezeti-ökológiai hatástanulmány

Projektmarketing tanulmány

Pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány

Kockázatokra vonatkozó tanulmány

Fenntarthatósági tanulmány

Földrajzi helyszínre vonatkozó tanulmány.

Pályázatok esetében is kötelező elem a megvalósíthatósági tanulmány, amely a pályázat elkészítésének egyik legfontosabb háttér anyaga.